Reanimatietraining in het onderwijs: waarom?

Het belang van mensen in je buurt die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen is enorm groot. Dagelijks sterven 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Vaak te kort voor aankomst van een ambulance. Burgerhulpverleners kunnen in dat geval levens redden of blijvende schade beperken. Zij weten hoe ze moeten reanimeren en kunnen een AED bedienen.

Bekijk hier de folder van de Nederlandse Hartstichting

Maar er zijn onvoldoende burgerhulpverleners. Landelijk zijn minimaal 225.000 hulpverleners nodig voor een goede dekking. Een korte training is voldoende. Maar het benodigd aantal wordt nog niet behaald. Dat is in onze regio niet anders. Alleen in Oss komen we al minimaal 250 burgerhulpverleners tekort.

Organisaties als Hartstichting Nederland stimuleren reanimatietraining en plaatsing van AED’s. Je moet 18 jaar of ouder zijn om gecertificeerd hulpverlener te kunnen worden. Maar het blijkt bijzonder effectief om jongeren er reeds op jongere leeftijd (13/14 jaar is ideaal) bekend mee te maken. Om die reden wordt reanimatietraining in het onderwijs sterk aanbevolen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Scholen hebben hiervoor geen middelen. Dat is waar School voor Hart in Oss en omgeving iets aan wil doen. Reanimatietraining wordt dan een  standaardonderdeel van het lesprogramma in het 2eof 3ejaar van alle acht scholen van Het Hooghuis en het Maaslandcollege. Werkt dat? Ja, uitstekend! Met steun van Lions Oss de Maashorst is reanimatietraining in 2018 geïntroduceerd bij het Titus Brandsma Lyceum, één van de scholen van Het Hooghuis. De eerste leerlingen hebben kennisgemaakt met reanimatie.

Met succes, zowel leerlingen als leraren waren bijzonder enthousiast.

Lees hier het krantenartikel
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial