Update mei 2020: Jan is getroffen door Corona. Lees in dit artikel zijn ervaringen nadat hij uit het ziekenhuis is ontslagen.
Je bent cardioloog van beroep, wat spreekt je aan in je werk?
Jan: Als cardioloog ben je zowel bij de analyse, diagnose als behandeling betrokken, dus alles in een hand, dat is prettig. Je neemt de verantwoordelijkheid, toont empathie en neemt cruciale beslissingen in het leven van mensen. Zo kun je het verschil maken.
Wat gebeurt er bij een hartstilstand en waarom is snelle reanimatie zo belangrijk?
Jan: Bij een hartstilstand pompt het hart geen bloed meer rond, er is dan sprake van een circulatiestilstand. Hoe langer de organen de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen ontberen hoe groter de kans op blijvende en onomkeerbare schade is. Met name de hersenen lopen het risico op schade tot blijvende coma en hersendood aan toe. Hiervoor is de 6 minutenregel ingevoerd, wat ook gebruikt wordt voor 6 minutenzones voor plaatsing van AED’s.
Welke reanimatie die je zelf hebt gedaan staat je nog het meeste bij?
Jan: Dat was een patiënt die nog geen 50 jaar oud was. Die heb ik 3 uur lang gereanimeerd, waarna hij nog twee weken aan de hart-longmachine heeft gelegen en vervolgens nog weken op de intensive care. In totaal heeft deze patiënt drie maanden in het ziekenhuis en in de revalidatiekliniek gelegen. Het gave is dat hij intussen volledig is hersteld en ook geen restverschijnselen heeft. Ik heb nog contact met hem en weet dat hij intussen ook opa is geworden. Hij is nog iedere dag dankbaar voor de uitgevoerde (lange) reanimatie!
Welke ontwikkelingen verwacht je nog rondom reanimatie en burgerhulpverlening?
Jan: De reanimatierichtlijnen zullen op details nog wel aangepast worden en burgerhulpverlening en hartslag-nu worden steeds belangrijker bij het redden van levens. De mobiele communicatieapparatuur zal een prominente gaan rol spelen en smart-watches, smartphones en apps gaan ritmestoornissen opsporen en op termijn zelfs een alarmfunctie krijgen. Alles voor een goede en tijdige signalering. Het verhoogt de overlevingskans.
Waarom zou iedere Nederlander een reanimatie/AED cursus moeten volgen?
Jan: Omdat iedereen ermee te maken kan krijgen. Dus op scholen beginnen is een geweldig idee. Jongeren vinden het fijn om te weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand en vroeg te leren hoe ze moeten handelen. Dat is een goede zaak. Ik vind het initiatief van School voor Hart om alle Osse middelbare scholieren reanimaties te geven een briljant idee. Daarom heb ik mij als ambassadeur aan dit project verbonden!
Welke grote wensen heb je zelf nog rondom reanimatie en AED’s?
Jan: Rondom reanimaties is goede communicatie en inzage in en uitwisseling van gegevens belangrijk. Dat moet meer aandacht krijgen. Verder pleit ik er voor dat op plaatsen waar menigten zich verzamelen AED’s aanwezig zijn, zoals scholen en sportclubs. Liefst dekkend voor heel Nederland…
Tot slot…
Jan: Afgelopen jaar ben ik gevraagd toe te treden tot het vrijwilligersteam van TOP Oss. Dat heb ik gedaan en sinds dit seizoen ben ik, samen met Jip Spierings, clubarts. TopOss is een prachtig team met een geweldige groep mensen die rondom het team actief is en waar ik deel van mag uitmaken. Ik wens de gemeente Oss en omgeving veel sportieve successen toe, we zullen er alles aan doen.
Korte biografie van Jan
Jan Van Asseldonk is geboren in Sint-Oedenrode en opgegroeid in Zijtaart. Gelukkig getrouwd met Gaby met wie hij zoals hij het zelf zegt ‘4 fantastische kinderen als rijkdom heeft’ .
Hij heeft zijn opleiding tot arts gevolgd in Nijmegen aan de Radboud Universiteit. Zijn specialisatie tot cardioloog bracht hem in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven en het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Hij heeft tot 2017 in de regio gewerkt, o.a. bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en van 2002 tot 2016 in het Bernhoven Ziekenhuis te Veghel-Uden-Oss. Daarna nog kort in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Op dit moment is Jan cardioloog in het Kempens Hartcentrum te Mol-Turnhout in België.Hij is sinds de oprichting al betrokken bij Veghel Hartsave en is sinds 2018 is hij als clubarts aan TopOss verbonden. Verder is er nog volop verbondenheid met Oss, wat dateert van meerdere dingen: Zijn oom, Jan van Asseldonk, woont in Oss en is een van de oudste Alpe d’HuZes deelnemers. Tijdens zijn tijd als student werkte hij toen bij de ambulancedienst in Oss. Dat was een geweldig professioneel team en hij heeft daar gewerkt op de eerste hulp in het oude Sint Anna Ziekenhuis.
Reactie (7)
Anoniem| 02/05/2019
Fantastisch initiatief.
Mooi weergegeven interview.
Lions| 02/05/2019
Mooi initiatief van Schoolvoorhart.
Mooi hartvoorschool, een echt leeuwenhart.
Goed verwoord en motiverend.
Klaas Haan| 03/05/2019
Geweldige ambassadeur voor vele organisaties. Prima en zinvol evenement op 10 mei a.s. Hierdoor krijgt de jeugd op school goede competenties om hulpverlenend en levensreddend te zijn.
Herfstlezing 2019 in teken van School voor Hart - School Voor Hart| 20/09/2019
[…] interviewden wij Jan al eens. Nu zal hij in de Herfstlezing ingaan op de geneeskunst, het verleden en de […]
G.Hoffmann| 20/04/2020
Zeer goede uitzending op1 20 April goed in woord en beeld gebracht op Nederland 1 door Jeroen Pauw en Fidan Ekiz vakwerk .g.hoffmann
M.Lafeber| 12/05/2020
Met veel respect ,bewondering en ontroering hebben wij naar de uitzending van Jeroem Pauw vanuit Budel gekeken. Met u als ex corona patient waarin U ons vertelde over de bijzonder moeilijke strijd en tijd die U doorgemaakt heeft. Wij waren er allebei stil van, temeer daar wij in de risici groep zitten en dan zo,n verhaal van een beduidend jonger iemand. Erik en ik proberen ons dapper door deze vreslijke tijd heen te slaan wat eigenlijk best aardig lukt. Maar naarmate je ouder (82) wordt ga je bepaalde dingen heel erg missen, m.n onze vier kleinzoons. Maar face time maakt veeeel goed.Grappig dat U bij Top Oss terecht gekomen bent. Tijdens mijn studie aan de sportacademie heb ik de broertjes Stan en Cees de Rijk meegemaakt. Beiden speelden in het eerste elftal van Top Oss. Ik,als zeer fanatiek PSV supporter had altijd wel wat te plagen naar hen toe en omgekeerd. Zij waren ouder .dus misschien zijn de mannen overleden. Wij wensen U alle goeds en hopen van harte dat U weer helemaal gezond wordt. Het gaat u en uw Familie goed. Vriendelijke groeten Margit Lafeber.
Netty| 02/03/2024
Het was mijn cardioloog in Bernhove.
Een hele fijne arts waar ik mij erg op mijn gemak voelde.
Heel jammer dat hij weg is maar wens hem veel sukses !